U trendu

S. Koreja: Kim naredio modernizaciju lansirnog postrojenja

PJONGJANG – Severnokorejski vođa Kim Džong Un dao je instrukcije svojim zvaničnicima da prošire strateški važno raketno postrojenje za lansiranje, izvestili su danas državni mediji, a veruje se da je Pjongjang nedavno testirao interkontinentalne balističke rakete.

Kim je izvršio inspekciju stanice za lansiranje satelita Sohae u Dongčang-riju na severozapadu zemlje, saopštila je Korejska centralna novinska agencija (KCNA), iako nije navela kada je on posetio objekat, koji je ranije korišćen za testiranje motora za interkontinentale balističke projektile (ICBM), prenosi agencija Kjodo.

On je pozvao na modernizaciju objekta kako bi „različite rakete mogle da budu lansirane u budućnosti, za nošenje višenamenskih satelita, uključujući i vojni izviđački satelit“, navodi KCNA.

Izveštaj je došao nekoliko sati nakon što su SAD saopštile da je Pjongjang testirao novi ICBM sistem, tokom svoja dva poslednja lansiranja raketa obavljena 27. februara i 5. marta.

Severna Koreja je uništila deo ovog postrojenja, svog glavnog mesta za testiranje raketnih motora, nakon Kimovog prvog samita sa tadašnjim predsednikom SAD Donaldom Trampom 2018. godine, ali je kasnije počela sa obnovom objekta.

Po mišljenjima nekih analitičara, Severna Koreja bi mogla da testira ICBM oko 15. aprila, na 110. godišnjicu rođenja Kim Il Sunga, osnivača zemlje i dede aktuelnog lidera, navodi Kjodo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.