U trendu

S. Koreja neće učestvovati na OI u Pekingu

PJONGJANG – Severna Koreja je obavestila Kinu da neće prisustvovati na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, za šta je u pismu okrivila “neprijateljske snage” i rizike povezane sa kovidom-19.

Zvanični Pjongjang je, takođe, optužio SAD da pokušavaju da spreče uspeh Igara, javila je danas severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

“SAD i njihove vazalne snage postaju sve neskrivenije u svojim potezima protiv Kine koji imaju za cilj da spreče uspešno otvaranje Olimpijade“, navodi se u pismu Severne Koreje, nazivajući takve poteze “uvredom za duh Međunarodne olimpijske povelje”.

Ostaje, međutim, nejasno da li se pismo Olimpijskog komiteta i Ministarstva sporta Severne Koreje odnosi samo na severnokorejske sportiste, koji, kako navodi Rojters, nemaju pravo da se takmiče nakon što je Severna Koreja suspendovana iz Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) do kraja 2022. godine pošto nije uspela da pošalje tim na Olimpijske igre u Tokiju prošle godine, navodeći kao razlog zabrinutost zbog kovida-19.

U pismu se, takođe, kritikuju potezi SAD koje su u decembru najavile da će američki vladini zvaničnici bojkotovati Zimske olimpijske igre u 2022. godini zbog stanja ljudskih prava u Kini, dok su američki sportisti slobodni da putuju u Peking na takmičenje.

Nekoliko drugih zemalja, uključujuću Britaniju, Australiju i Kanadu, takođe je od tada najavilo diplomatske bojkote.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar