U trendu

S. Koreja: Pitanje otmice japanskih drzavljana je rešeno

PJONGJANG – Severna Koreja je još jednom ponovila da je pitanje otmice japanskih državljana iz 70-ih i 80-ih godina prošlog veka „već rešeno“, nakon što se novi japanski premijer Fumio Kišida obavezao da će uložiti napore da reši to dugogodišnje pitanje.

Zvanični Pjongjang je, takođe, upozorio da će se bilateralni odnosi dodatno pogoršati ako Tokio ne promeni svoj stav po pitanju otmice, navodi se u saopštenju severnokorejskih vlasti, a prenosi japanska agencija Kjodo.

„Pitanje otmice je davno potpuno rešeno posetama tadašnjeg japanskog premijera Pjongjangu u septembru 2002. godine i u maju 2004. godine, a potom i iskrenošću i naporima sa naše strane“, izjavio je zvaničnik severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova, aludirajući na posetu tadašnjeg premijera Junićira Koizumija.

Novi japanski premijer Fumio Kišida je u ponedeljak izjavio da je spreman da se sastane sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom „bez preduslova“ kako bi rešio pitanje otmica japanskih državljana.

Japan je kolonizovao Korejsko poluostrvo od 1910. do kraja Drugog svetskog rata 1945. godine. Pjongjang i Tokio nemaju diplomatske veze.

Otkako je 2002. godine pet otetih vraćeno u Japan, Tokio traži povratak još 12 osoba za koje je zvanično tvrdi da ih je otela Severna Koreja. Takođe, sumnja da je Severna Koreja umešana u nestanak drugih japanskih državljana.

U maju 2014. godine, kada je Kišsida bio ministar spoljnih poslova, Japan i Severna Koreja postigli su u Stokholmu sporazum o principima za pregovore o rešavanju pitanja otmice.

Japan je ublažio sankcije Pjongjangu, koji je zauzvrat obećao potpunu istragu o tome.

Ali, kako navodi Kjodo, Severna Koreja je više puta odlagala izveštavanje o rezultatima istraživanja, da bi raspustila istražni tim i obustavila istragu nakon što je Japan u februaru 2016. uveo dodatne sankcije kao reakciju na nuklearne i raketne probe Pjongjanga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.