U trendu

S. Koreja preuzela predsedavanje Konferencijom o razoruzanju

PJONGJANG – Severna Koreja je preuzela rotirajuće predsedavanje Konferencijom o razoružanju sa sedištem u Ženevi, ali je to izazvalo nezadovoljstvo nekih država i nevladinih organizacija koje su iskoristile priliku da osude Pjongjang zbog njegovih brojnih testova balistickih raketa, prenosi Gardijan.

Severna Koreja je iskoristila priliku da diplomatski jezik zameni borbenim tonom u trenutku preuzimanja kormila Konferencije o razoružanju, navodi britanski list.

„Moja zemlja je i dalje u ratu sa Sjedinjenim Državama“, izjavio je ambasador Pjongjanga Han Tae-Song.

Oko 50 zemalja izrazilo je nezadovljstvo zbog toga što Severna Koreja, koja razvija nuklerano naoružanje, želi da predsedava najistaknutijim svetskim multilateralnim forumom o razoružanju tokom naredne tri nedelje, prenosi Gardijan.

Severna Koreja je juče preuzela predsedavanje, u skladu sa decenijama starom praksom među 65 članova da se rotiraju na čelu tog tela po abecednom redu imena zemalja na engleskom jeziku.

Ali uprkos takvoj prirodi severnokorejskog predsedavanja konferencijom, desetine nevladinih organizacija pozvale su države da izađu iz sale u znak protesta, prenosi britanski list.

Kako se navodi, nije došlo do te situacije, ali su mnoge zemlje odlučile da na konferenciju pošalju samo diplomate nižeg nivoa, dok su SAD, EU, Britanija, Australija i Južna Koreja, između ostalih, iskoristile priliku da osude Pjongjang zbog njegovih brojnih testova balističkih raketa i straha od priprema za novi nuklearni test, prvi od 2017, navodi Gardijan.

„I dalje smo veoma zabrinuti zbog nepromišljenih postupaka Demokratske Narodne Republike Koreje koji nastavljaju da ozbiljno podrivaju samu vrednost Konferencije o razoružanju“, rekla je australijska ambasadorka Amanda Goreli, govoreći u ime grupe zemalja.

Ona je naglasila da odluka da ostane u prostoriji ni na koji način ne bi trebalo da se tumači kao „prećutni pristanak na kršenje međunarodnog prava Severne Koreje“.

Kina i Rusija su tokom prošlog meseca uložile veto na uvođenje novih sankcija Severnoj Koreji zbog novih testova balističkih raketa, što je dovelo do podele u Savetu bezbednosti UN po tom pitanju, prvi put otkako je SB UN počeo da kažnjava Pjongjang 2006. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar