U trendu

S. Koreja: Sami ćemo graditi resort na planini Kumgang

SEUL – Premijer Severne Koreje Kim Tok-hun posetio je danas planinu Kumgang na istočnoj obali i pozvao da se napravi moderna, ol-inkluziv turistička oblast „u severnokorejskom stilu“, preneli su državni mediji te zemlje.

Kao odgovor, južnokorejska vlada je izrazila nadu da će dve strane razgovarati o planini Kumgang u „pravo vreme, uzimajući u obzir situaciju sa pandemijom“, prenela je agencija Jonhap.

Razlog zbog kojeg je reagovala Južna Koreja je, prema pisanju AP, činjenica da te dve zemlje zajedno upravljaju planinom Kumgang, koja se većim delom nalazi u Severnoj Koreji, ali deo planinskog lanca ulazi i u južni deo poluostrva.

AP dodaje da pojedini eksperti kažu da Severna Koreja na ovaj nacin želi da pritisne Južnu Koreju sa ciljem da profitira ekonomski u vreme dok pandemija pritiska Južnokorejce.

Kim Džong Un je rekao da Severna Koreja planira da od ovog planinskog lanca napravi „kulturno odmaralište koje će biti prepoznato u celom svetu“, a povodom toga je razgovarao i sa inženjerima od kojih je tražio da se naprave „hoteli svetske klase, sa terenima za golf i skijaške staze“, prenela je Korejska nacionalna novinska agencija.

Severna i Južna Koreja su imale zajednički turistički program deset godina na Kumgangu, pre nego što je prekinut, nakon što je ubijen južnokorejski turista 2008. godine, a tokom 10 godina saradnje dve zemlje, oko dva miliona Južnokorejaca je posetilo ovu planinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.