U trendu

S. Koreja: Zakonom potvrđena politika nuklearnog naoruzavanja

PJONGJANG – Severna Koreja je usvojila zakon kojim zvanično utvrđuje nastavak politike nuklearnog naoružavanja, a severnokorejski lider Kim Džong Un poručio je da je taj proces „nepovratan“ i zabranio je bilo kakve pregovore o denuklearizaciji, prenosi Rojters.

Ova odluka dolazi u trenutku kada se procenjuje da je Severna Koreja sprema da nastavi nuklearna testiranja, po prvi put od 2017, nakon istorijskih samita sa tadašnjim predsednikom SAD Donaldom Trampom i drugim svetskim liderima 2018. , koji nisu uspeli da ubede Kima da odustane od razvoja nuklearnog naoružanja, navodi britanska agencija.

Vrhovna narodna skupština u Pjongjangu usvojila je ovaj zakon u četvrtak, izvestila je državna novinska agencija KCNA.

On precizira kada se nuklearno oružje može koristiti, uključujući tu i zaštitu strateških sredstava zemlje i situaciju ako ona bude napadnuta.

Zakonom se takođe zabranjuje bilo kakvo deljenje nuklearnog oružja ili tehnologije sa drugim zemljama, izvestila je KCNA.

„Najveći značaj donošenja zakona o politici nuklearnog oružja je da se povlači nepovratna linija kako ne bi bilo pogađanja oko našeg nuklearnog naoružanja“, poručio je Kim u govoru u Vrhovnoj narodnoj skupštini.

On je upozorio SAD i njihove saveznike u Aziji da će Severna Koreja koristiti svoje nuklearno oružje kada bude ugrožena.

„Cilj Sjedinjenih Država nije samo da eliminišu našu nuklearnu moć, već da nas na kraju primoraju da se predamo ili oslabimo svoje pravo na samoodbranu, kroz odustajanje od naših nuklearnih bombi, kako bi one mogle da sruše našu vladu u bilo kom trenutku “, rekao je Kim u govoru koji je objavila KCNA, prenosi AP.

On je još naglasio da nikakve sankcije ne mogu da primoraju Pjongjang da odustane od razvoja nukleranog oružja.

„Neka nas sankcionišu na 100 dana, 1.000 dana, 10 godina ili 100 godina.Nikada se nećemo odreći svojih prava na samoodbranu koja čuvaju egzistenciju naše zemlje i bezbednost našeg naroda, samo da bismo privremeno ublažili poteškoće sa kojima se sada suočavamo“, rekao je severnokorejski vođa, prenosi američka agencija.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ponudila je da razgovara sa Pjongjangom bilo kada i na bilo kom mestu, a predsednik Južne Koreje Jun Suk Jol saopštio je da će njegova zemlja pružiti ogromnu ekonomsku pomoć Severnoj Koreji, ako pokaže konkretne korake u odustajanju od svog nuklearnog arsenala, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.