U trendu

S. Makedonija: Aktivno 10-ak pozara, neki lokalizovani

SKOPLJE – Na teritoriji čitave Severne Makedonije je trenutno aktivno desetak požara, od kojih su neki stavljeni pod kontrolu.

Na terenu se nastavlja sa gašenjem požara u koje su uključeni pripadnici vatrogasnih jedinica i timovi iz Austrije, Bugarske, Slovenije i Rumunije, kao i pripadnici Vojske Severne Makedonije i Ministarstva unutrašnjih poslova, zaposleni u šumarstvu, ali i lokalno stanovništvo, prenosi makedonski portal „Telma“.

Obraćajući se pripadnicima vojske koji su uključeni u gašenje požara u regionu Prilepa, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da niko neće zaboraviti izuzetne napore koje ulažu, dok je ministarka odbrane Radmila Šekerinska naglasila da vojska pruža ključnu podršku u gašenju vatrene stihije.

Premijer Zoran Zaev je, s druge strane, naglasio ulogu lokalnog stanovništva za koje je rekao da su među najzaslužnijima za gašenje požara.

Pomoćnica načelnika Sektora za operacije i koordinaciju Marija Milkova je izjavila danas, informišući javnost o situaciji sa požarima, da je trenutno izbio požar u Rosomanu, u regionu Kavadarci.

Požar u regionu Delčeva, selu Razlovci-Novi Istevnik, kako je ranije saopštio Centar za krizne situacije, stavljen je pod kontrolu, ali još nije u potpunosti ugašen.

Požar u pehčevskom kraju, u selu Budinarci, i dalje je aktivan, a tamo gori visokokvalitetna borova šuma i angažovano je više zaposlenih iz šumarstva, lokalno stanovništvo, kao i međunarodni timova iz Slovenije, Austrije…

Vojska deluje sa 40 vojnika, a u gašenju učestvuje i vojni helikopter.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.