U trendu

S. Makedonija: Zaraženi poslanici glasali u skafanderima

SKOPLJE – U Skupštini Severne Makedonije danas su usvojeni zakoni iz antikriznog paketa, sa glasovima dvoje poslanika pozitivnih na kovid-19 koji su sednici prisustvovali obučeni u skafandere.

Poslanik Miroslav Bogdanovski došao je sopstvenim vozilom, dok je Bisera Kostadinova iz Bitolja stigla vozilom Hitne pomoći, koje ju je nekoliko sati čekalo ispred zgrade parlamenta, javlja severnomakedonski portal Telma.

Dvoje zaraženih poslanika pojavilo se na glasanju da bi, ukoliko opozicija bude bojkotovala sednicu, obezbedili kvorum.

Glasalo se iz posebnih kabina i za manje od pola sata završena su dva zasedanja i doneto 30 zakona.

VMRO DPMNE je tražio objašnjenje od predsednika skupštine Taljata Džaferija, koji mu je odgovorio da je u novembru Skupština zatražila od Ministarstva zdravlja da dozvoli poslanicima koji su u samoizolaciji da prisustvuju sednici parlamenta i ostvare svoje glasačko pravo.

Ovo je terorizam u parlamentu, reagovao je lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski putem svog Fejsbuk profila, objavivši fotografiju poslanika koji ulazi u parlament u skafanderu.

Najavio je da će njihova poslanička grupa podneti krivične prijave.

Portal Telma navodi da amandman na protokol koji je Skupština zatražila u novembru zahteva da poslanici koji odluče da izađu iz samoizolacije i pojave se u parlamentu nemaju simptome kovida 19.

MUP nije odgovorio na dostavljena pitanja da li su poslanici sa kovid-19 koji su prisustvovali sednici Skupštine zatražili dozvolu ili najavili napuštanje svojih domova i da li je to odobrilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno kako će MUP postupiti ako njihovo prisustvo u Skupštini krši protokole zaštite od zaraznih bolesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.