U trendu

Šabanović tvrdi da je u Beogradu bila do 7. marta

SARAJEVO – Pred sudijom Suda BiH Senom Uzunović danas je održano ročište u ekstradicionom postupku koji je pokrenut nakon hapšenja Azre Šabanović, za kojom je Interpol Beograd raspisao poternicu zbog pomaganja i podsticanja u teškom ubistvu.

Za ovo krivično delo, navela je sudija Uzunović, u Srbiji se može izreći kazna u trajanju od 40 godina.

Studentica Azra Šabanović iz Brčkog uhapšena je u Studentskom domu Bjelave u Sarajevu.

Pravosuđe Srbije je potražuje zbog pomaganja u ubistvu Ranka Radoševića (54) zvanog Ranko Eskobar, 9. marta ove godine u beogradskom naselju Rušanj.

Na početku pretresa Uzunović je upitala Šabanović je li krajem februara do marta bila u Srbiji, devojka je odgovorila:

„Jesam, do 7. marta sam bila u Beogradu“, preneo je sarajevski Avaz.

Ona je potvrdila da je saznala da je za njom raspisana poternica tek kad je policija u Sarajevu došla po nju na Bjelave.

Advokat Damir Kočo, koji zastupa Šabanović, rekao je da odbrana traži da predmet ide u redovnu proceduru. S obzirom na ovo izjašnjenje, od pravosudnih organa Srbije biće zatraženo da podnesu zahtev za ekstradiciju sa svom potrebnom dokumentacijom.

„Ona je vanredni student, upisala je magistarski, ima dve adrese, u Brčkom i u Studentskom domu na Bjelavama, gđe je i nađena. I sama je rekla da je boravila u Beogradu, ali videćemo pod kojim okolnostima. Do dostavljanja zahteva za izručenje predlažemo da se pusti i odredi joj se ili kućni pritvor ili mere zabrane. Azra je dete nepovezano bilo s čim i nema nameru da beži. Ona se nije krila“, kazao je advokat Kočo.

Po ugovoru o međunarodnom o izručenju vlastitih državljana, Šabanović bi mogla biti izručena Srbiji.

Advokat Damir Kočo je nakon ročišta izjavio da je pisanje medija u Srbiji o Azri Šabanović tendenciozno.

„Smatramo da žuta štampa u Srbiji, ne potkrepljujući činjenicama, kod javnosti već stvara krivu sliku, tako da je potraživana državljanka BiH već presuđena. Iz svih tekstova žute štampe u Srbiji javnost može doneti krive zaključke, a podsećamo da presumpcija nevinosti važi svuda i objave medija bi trebalo bi da budu objektivne“, kazao je Kočo.

Kako je po poternici zatraženo da se Šabanović izrekne zadržavanje, to je sudija naknadno odlučila.

Kako portal „Avaza“ saznaje, Azri Šabanović iz Brčkog u postupku ekstradicije, određeno je zadržavanje koje će provesti u pritvoru Kazneno-popravnog zavoda u Sarajevu.

Tokom dana izdat je nalog da KPZ Sarajevo primi uhapšenu studenticu jer imaju pritvorski odeljenje za žene, a poznato je da to odeljenje nema državni zatvor u Vojkovićima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.