U trendu

SAD: Agencija za sajber bezbednost nadgleda danaĆĄnje izbore

VAĆ INGTON – Američka Agencija za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost (CISA), saopĆĄtila je da nadgleda i izdaje bezbednosna upozorenja tokom danaĆĄnjih izbora za Kongres, zbog zabrinutosti oko potencijalnih napora da se oni ometaju.

Sve viĆĄe američkih bezbednosnih zvaničnika izraĆŸava strah zbog pojačanih unutraĆĄnjih političkih tenzija koje su zahvatile SAD, i kako bi to moglo da se odrazi na danaĆĄnje izbore, uz laĆŸne ili obmanjujuće narative, za koje se tvrdi da dolazi iz stranih zemalja. kao ĆĄto su Rusija, Kina i Iran, prenosi Rojters.

CISA, vodeća američka agencija za upravljanje rizicima po bezbednost izbora, planira da formira „Operativni centar za izborni dan“ sa partnerima iz javnog i privatnog sektora ơirom SAD, kako bi nadgledala američke međuizbore, navodi se u saopơtenju izdatom sinoć.

Agencija je u ranijim saopĆĄtenjima pojasnila da su „poslednjih godina, izborni zvaničnici morali da se bore sa većim brojem dezinformacija koje plasiraju protivnici iz inostranstva“.

To prema proĆĄlonedeljnoj izjavi visokog zvaničnika CISA moĆŸe da „izazove konfuziju u vezi sa izbornom infrastrukturom i sumnju birača u sam proces“,navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.