U trendu

SAD: Bajden naredio uvođenje novih sankcija Belorusiji

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je danas ukaz kojim se nameću nove sankcije protiv predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, čime su SAD u koordinisanoj akciji s Velikom Britanijom i Kanadom pojačale pritisak na beloruski državni vrh.

Na godišnjicu predsedničkih izbora održanih 2020. godine Lukašenko je optužen za nameštanje i izbornu krađu zbog čega će SAD uvesti sankcije protiv beloruskih pojedinaca i entiteta, protiv beloruske privrede i Olimpijskog komiteta te zemlje, potvrdio je jedan zvaničnik Bele kuće, prenosi Rojters.

Ministarstvo finansija SAD staviće na crnu listu i kompaniju OAO Belaruskali, koja se smatra jednim od najvećih državnih preduzeća u Belorusiji i jedan je od najvećih svetskih proizvođača kalijuma koji se koristi u đubrivima i od kojeg Belorusija odlično zarađuje u inostranstvu.

Beloruski nacionalni olimpijski komitet takođe će se naći na udaru sankcija zbog optužbi da je pomagao u pranju novca, izbegavanju sankcija i zaobilaženju zabrana za izdavanje viza, rekao je novinaru Rojtersa isti izvor iz Bele kuće.

Poostravanje sankcija usledilo je nakon što je beloruska sprinterka Kristina Timanovskaja odbila da se pod prisilom ukrca na let iz Tokija ka Minsku tokom Olimpijskih igara i nakon tog incidenta zatražila status izbeglice u Poljskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar