U trendu

Boing najavio proizvodnju novog vojnog aviona

SPRINGFILD – Američka kompanija Boing, vazdušno-kosmički gigant iz Čikaga, uložiće 200 miliona dolara u početak proizvodnje najnovijih bespilotnih letelica za potrebe američke mornarice na aerodromu u Sent Luisu u srednjoj Americi, u projekat koji bi mogao da generiše otvaranje više od 150 novih radnih mesta u pogonu kompanije na jugozapadu Ilinoisa.

Kompanija Boing planira proizvodnju modela MK-25 Stingrej, prvog bespilotnog mornaričkog aviona u svojoj najsavremenijoj fabrici površine od oko 27.034 kvadratnih metara, navodi se u saopštenju kompanije, prenosi AP.

Državni i zvaničnici kompanije planirali su za danas posle podne konferenciju za novinare na kojoj će obelodaniti plan proizvodnje novog mornaričkog aviona u Maskuti, mestu udaljenom oko 47 kilometara jugoistočno od Sent Luisa.

Guverner Ilinoisa J.B. Pricker je potvrdio da se 57 miliona dolara državnog novca izdvaja za poboljšanje aerodroma Mid Amerika u Sent Luisu, od čega će skoro polovina biti usmerena na Boingov projekat.

Kompanija Boing je saopštila da je avion MK-25 Stingrej razvijen na osnovu ugovora sa mornaricom sklopljenog 2018. godine.

Avion je namenjen za vazdušno dopunjavanje goriva vojnih aviona čime se značajno proširuje borbeni radijus letelica u sastavu američkog ratnog vazduhoplovstva i dizajniran je za „besprekornu integraciju“ na letačkim palubama mornaričkih nosača aviona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.