U trendu

SAD: Članice STO da podrže odricanje od prava na vakcinu

VAŠINGTON – Bela kuća je danas pozvala sve članice Svetske trgovinske organizacije (STO) da podrže odricanje od intelektualne svojine za vakcine protiv kovida 19.

„Potrebno nam je da svaka članica STO takođe ubrza i podrži odricanje od intelektualne svojine, a svaka kompanija mora ambiciozno i hitno sada da proširi proizvodnju“, rekla je portparolka Bele kuće Kerin Žan Pjer novinarima, prenosi Rojters.

Godinu dana nakon što su Južnoafrička Republika i Indija predstavile predlog za privremeno odricanje od prava intelektualne svojine na vakcine i terapije protiv kovid-19 u STO, pregovori nisu uspeli da postignu bilo kakav napredak.

Više od 100 zemalja koje podržavaju izuzeće kažu da bi to pomoglo u spasavanju života, tako što bi zemljama u razvoju dozvolilo da proizvode vakcine protiv kovida 19, ali Evropska unija i nekoliko zemalja, uključujući Švajcarsku, i dalje se protive.

Američki predsednik DŽozef Bajden promenio je prethodnu poziciju SAD, i podržao ovaj predlog u maju, ali napredak do sada nije postignut.

STO planira da na svojoj ministarskoj konferenciji u Ženevi od 30. novembra do 3. decembra postigne dogovor o globalnom odgovoru na pandemiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar