U trendu

SAD dele 60 miliona doza AstraZeneke drugim državama

VAŠINGTON – SAD će podeliti ceo kontigenta vakcina AstraZeneke drugim državama onog trenutka kada vakcina prođe revizije saveznih zdravstvenih službi, a u pitanju je 60 miliona doza koje će biti donirane narednih meseci, rečeno je Asošieted presu u Beloj kući.

Ovaj potez proširuje planove administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena o podeli četiri miliona doza vakcina Meksiku i Kanadi, navodi AP.

AstraZeneka se koristi u svetu, ali u SAD još nije dobila dozvolu Američke agencije za hranu i lekove (FDA).

Na ovaj korak se Bela kuća odlučila nakon što je obnovljeno davanje vakcine Džonson i Džonson, a uz to, Amerikanci mogu da prime i vakcine Fajzer/Bajonteka i Moderne.

„S obzirom na veliki broj vakcina koje SAD već daju i koje je FDA odobrila, a pošto AstraZeneka nije odobrena za upotrebu u Americi, oksfordska vakcina nam neće biti neophodna narednih nekoliko meseci. Zbog toga, SAD traže opcije da podele doze AstraZeneke sa drugim državama čim to bude moguće“, rekao je koordinator Bele kuće za kovid-19 Džef Zajents.

Oko deset miliona doza AstraZeneke treba da prođu reviziju FDA, kako bi se ispunili standardi o kvalitetu proizvoda, dodao je Zajents.

„Taj proces bi mogao da bude završen u narednih nekoliko nedelja. Još 50 miliona doza su u raznim fazama proizvodnje i moći će da se isporuče u maju i junu, zavisno od dozvole FDA“, rekao je predstavnik Bele kuće.

Još se ne zna gde će doze AstraZeneke otići, navodi AP.

Meksiko i Kanada su pitali Bajdenovu administraciju da im da više doza, a i ostale zemlje su se prijavile da dođu do oksfordske vakcine.

Doze će biti donacija američke vlade, koja se dogovorila sa britansko-švedskom kompanijom o 300 miliona doza, iako se AstraZeneka susrela sa problemima u proizvodnji i isporuci.

AstraZeneka se u SAD pravila u fabrici u Baltimoru, nakon čega je obustavljena proizvodnja jer je došlo do mešanja supstance sa vakcinom Džonson i Džonson, pa AstraZeneka traži novu fabriku u SAD za pravljenje preostalih ugovorenih doza, dodaje američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.