U trendu

SAD drzavljanin u UKR optuzen za spijunazu evakuisan u POLJ

TAMPA – Američki državljanin u Ukrajini, koji je bio optužen za špijunažu i koga su ruske snage držale, evakuisan je u Poljsku sa dva člana porodice, saopštila je danas privatna volonterska grupa sa Floride koja je obezbedila njihovo oslobađanje.

Kirilo Aleksandrov (27), zajedno sa suprugom Ukrajinkom i njenom majkom, poslednji je od preko 600 ljudi koji su oslobođeni u desetinama takvih misija od februara meseca, prema podacima grupe „Prodžekt Dinamo“ (Project Dynamo), prenosi agencija Rojters.

Sedište grupe je u gradu Tampi na Floridi koja je prvo formirana da spasava Amerikance i druge iz Avganistana prošle godine.

Aleksandrov, rodom iz Mičigena koji se preselio u Ukrajinu, uhapšen je sa suprugom i svekrvom krajem marta u blizini grada Hersona na jugu Ukrajine dok su pokušavali da pobegnu iz regiona nakon što su ga ruske trupe okupirale, navodi se u saopštenju grupe.

Kako se navodi u saopštenju, ruske snage su držale Aleksandrova u Ukrajini na osnovu skoro desetina krivičnih prijava u vezi sa optužbama da je špijunirao za vladu SAD, za koje grupa kaže da su izmišljene.

Ispitivan je i bio je predodređen za prebacivanje u Moskvu, „gde bi po svoj prilici odgovarao za propagandu, a zatim bio zatvoren“, takođe se navodi u saopštenju grupe sa sedištem na Floridi.

Britanska agencija navodi da nije mogla da stupi u kontakt sa grupom kako bi proverila detalje ovog događaja, kao i da ruska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.