U trendu

SAD: Grupa senatora podržava zakon o većoj kontroli oružja

VAŠINGTON – Grupa američkih senatora sastavljena od članova Demokratske i Republikanske stranke objavila je danas da se složila oko nacrta zakona koji će pooštriti kontrolu oružja u SAD.

Senatori su dodali da će podržati i Zakon o crvenoj zastavi, pravni akt koji sprečava pojedince koji pokazuju znake da predstavljaju pretnju sebi ili drugima da kupuju ili poseduju bilo kakvu vrstu vatrenog oružja, prenosi Rojters.

Naveli su i da će zahtevati strože provere prošlosti kupaca vatrenog oružja mlađih od 21 godine i suzbijanje „kupovine slame“, misleći na slučajeve kada lica koja imaju zakonsku mogućnost da kupe vatreno oružje to čine za lica koja takvu mogućnost nemaju, navodi britanska agencija.

„Naš plan spašava živote, a istovremeno štiti ustavna prava Amerikanaca koji poštuju zakon. Radujemo se što ćemo dobiti široku, dvostranačku podršku i pretočiti naš zdravorazumski predlog u zakon“, navodi se u saopštenju grupe, koju predvode demokrata Kris Marfi i republikanac Džon Kornin.

Među amričkim senatorima koji podržavaju oštriju kontrolu oružja ima i članova Republikanske stranke, koja je obično protiv takvih mera, pa se očekuje da će predlog biti usvojen, navodi Rojters.

U Senatu je 50 senatora demokrata i 50 republikanaca, a za usvajanje predloga je potrebno 60 glasova, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.