U trendu

SAD hoće da vakcinišu kontakte osoba obolelih od majmunskih boginja

SAD se pripremaju da vakcinišu osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa pacijentima obolelim od majmunskih boginja, u trenutku kada zemlja koja trenutno ima pet verovatnih ili potvrdjenih slučajeva zaraze očekuje da će taj broj rasti.

„Želimo da maksimalizujemo raspodelu vakcina onima za koje znamo da će od njih imati koristi“, rekla je juče Dženifer Makviston iz Centra za prevenciju i borbu protiv bolesti (CDC).

To su osobe koje su bile u ličnom bliskom kontaktu sa obolelima od majmunskih boginja, negovatelji, i posebno ljudi koji rizikuju da razviju teži oblik bolesti, rekla je ona na konferenciji za novinare.

Jedan slučaj je potvrdjen u državi Masačusets i četiri se analiziraju ali se smatraju vrlo verovatnim, po jedan u Njujorku i na Floridi, i dva u Juti. Svi slučajevi su kod muškaraca koji su putovali van SAD.

Bolest, manje opasan rodjak velikih boginja (variole vere) koja je iskorenjena pre 40-tak godina, počinje visokom temperaturom i brzim razvojem pojava na koži sa formiranjem krasti.

Ono što zabrinjava stručnjake je simultana pojava slučajeva u brojnim zemljama, posebno u Evropi, a da nisu povezani sa povratkom putnika iz Afrike gde je ta bolest endemska.

Većina inficiranih ozdravi spontano za dve do četiri nedelje, bez odredjenog tretmana. Američke vlasti ipak pripremaju odgovor.

Dve vakcine protiv variole koje je odobrila Američka agencija za lekove (FDA) mogu se koristiti. Prva ACAM2000, je živa vakcina koja se ne preporučuje osobama sa imunim slabostima. SAD imaju 100 miliona doza te vakcine.

Zbog nuspojava koje bi mogle potencijalno da budu znatne njena distribucija na veliko bi zahtevala „prava razmatranja“, ocenila je Dženifer Makviston.

Druga vakcina Džineos (Jynneos), takodje živa, ali nereplicirajuća, smatra se sigurnijom. SAD imaju samo 1.000 doza te vakcine ali se očekuje da će taj broj povećati narednih dana, rekla je ta zvaničnica.

Ona je rekla da podaci pokazuju da bi te dve vakcine mogle da pomognu da se spreči razvoj bolesti ako se daju ubrzo posle izlaganja virusu.

Takodje je istakla da je rizik od zaraze slab za stanovništvo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar