SAD: Hrvat prevario ulagače za 1,5 mil. dolara-3 god. zatvora

SAN FRANCISKO – Izvršni direktor firme „Buksti“ (Bouxtie) iz američke savezne države Delaver osuđen je na tri godine zatvora i kažnjen novčanom kaznom od 1,5 miliona dolara zbog varanja investitora u Kaliforniji.

Hrvatski sajt index.hr navodi da se radi o Hrvatu Renatu Libriću koji je uhapšen 10. maja ove godine u kalifornijskom gradu Redvud.

Navodi se da je Librić, prema optužnici, lažirao potpise na dokumentima i na taj način izveo prevaru tešku 1,5 miliona dolara.

On je u razdoblju od avgusta 2017. godine pa sve do februara ove godine kao deoničar i izvršni direktor firme „Buksti“ izvodio prevaru koja je uključivala lažiranje potpisa direktora jedne velike američke korporacije.

Navodi se da je Librić lažirao potpis tog direktora kako bi prevario investitore i naveo ih da ulažu u njegovu mobilnu aplikaciju „Buksti“. Tvrdio je da direktor firme čiji je potpis lažirao želi da u njegov startup uloži 150 miliona dolara.

Na taj je način privukao investitore za ulaganje u sopstvenu aplikaciju i dobio pozajmicu od neimenovane firme iz Las Vegasa u iznosu od 1,5 miliona dolara. Librić im je obećavao oko četiri odsto udela u njegovoj kompaniji i dobru zaradu.

Librić je „Buksti“ promovisao kao mobilnu aplikaciju koja digitalizuje, personalizuje i pojednostavljuje proces darivanja poklon-kartica, koje su veoma popularne u SAD. Tvrdio je da sarađuje sa više od 140 kompanija, među kojima su „Najk“, „Starbaks“, „Sefora“, „Amazon“, „Hol fuds“, „Mejsiz“…

Proglašen je krivim i za podizanje 130.000 dolara sa računa sopstvene kompanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.