U trendu

SAD i Evropske zemlje u UN traže hitnu istragu oko beloruskog preusmeravanja aviona

SAD i Evropske zemlje članice Saveta bezbednosti UN su u zajedničkom saopštenju posle sastanka tog tela pozvale danas Medjunarodnu organizaciju za civilnu avijaciju (ICAO) da hitno ispita belorusko preusmeravanje putničkog aviona irskog „Rajanera“.

Taj dogadjaj je „bez presedana i neprihvatljiv“ i zvaničnici Belorusije treba u punoj meri da odgovaraju, navodi se u saopštenju, u kojem je postupak Belorusije „oštro osudjen“ i poziva se na hitno oslobadjanje putnika tog aviona beloruskog opozicionara Romana Protaševića i njegove devojke, uhapšenih kada je avion prizemljen.

Hitan sastanak Saveta bezbednosti o tom pitanju, virtuelan i iza zatvorenih vrata, sazvale su Estonija, Irska i Francuska.

Po navodima diplomata, zemlje koje su sazvale hitan sastanak Saveta bezbednosti nisu ni pokušale da postignu saglasnost svih članica tog tela o zajedničkom saopštenju, čemu bi se verovatno usprotivila Rusija. Ona od nedelje kada se incident dogodio, otvoreno pruža podršku Belorusiji.

Primoravanje aviona da sleti „pod lažnim izgovorom ugrozilo je bezbednost vazduhoplovstva“, ocenjeno je u saopštenju grupe država koje smatraju da je taj postupak „flagrantan napad na bezbednost medjunarodne civilne avijacije i protiv evropske bezbednosti i svedoči o flagrantnom preziru prema medjunarodnom pravu“.

ICAO, čije sedište je u Montrealu već je najavio hitan sastanak o tom pitanju za sutra.

Saopštenje su potpisali Estonija, Francuska, Irska, Norveška, Velika Britanija i SAD, a pridružile su se i dve bivše članice Saveta bezbednosti – Nemačka i Belgija.

Tokom sastanka pomoćnik ruskog ambasadora Dmitrij Poljanskij rekao je da je opis tog doogadjaja koji su izneli Evropljani i Amerikanci „lažna vest“ i ponovo potvrdio podršku Moskve objašnjenju Belorusije koja tvrdi da je posadi aviona „preporučeno“ da sleti u Minsk zbog stvarne pretnje bombom, rekao je jedan diplomata za Frans pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.