U trendu

SAD i Južna Koreja izvele amfibijske vežbe velikih razmera

SEUL – Južna Koreja i SAD izvele su velike amfibijske jurišne vežbe, mobilišući desantne brodove, stelt lovce i helikoptere, saopštila je južnokorejska vojska.

Vežbe pod nazivom „Sangjong” što znači “dvostruki zmaj” u sredu, predstavljaju vrhunac savezničkih manevara velikih razmera koji će trajati do sledećeg ponedeljka, u i oko grada Pohanga, 272 kilometra jugoistočno od Seula.

General Kim Seung-kium, načelnik generalštaba vojske Južne Koreje, nadgledao je ključne faze vežbe, prenosi Jonhap.
U prikazu svojih „preovlađujućih“ sposobnosti, dve vojske su rasporedile desantne snage na nivou divizije i oko 30 plovila, uključujući amfibijske jurišne brodove.

Takođe su mobilisale oko 70 aviona, kao što su F-35B, kao i jurišne helikoptere AH-64 Apač, i oko 50 amfibijskih jurišnih vozila.
Vežbe su počele tako što su borbeni avioni Južne Koreje i SAD izveli akciju bombardovanja u neprijateljskom području kako bi uklonili operativne prepreke i utrli put efikasnim amfibijskim manevrima savezničkih snaga, navodi se u saopštenju vojske.

Severna Koreja je izvela najnovija testiranja raketa u ponedeljak, kada su južnokorejske i američke snage započele svoju najveću vežbu amfibijskog desanta u poslednjih nekoliko godina, uključujući američki amfibijski jurišni brod.

Pjongjang je saopštio da zbog vojnih vežbi SAD i Južne Koreje mora da se „opremi za sveobuhvatni rat i prioritetno ojača svoje nuklearne snage u kvalitetu i kvantitetu“.

Ranije ovog meseca, SAD i Južna Koreja započele su prvu vežbu Sangjong posle pet godina, pošto od 2018. godine nije održavana zbog nastojanja administracije predsedika Mun Džae-ina da dođe do međukorejskog približavanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.