U trendu

SAD izdale vizu ruskom kosmonautu Nikolaju Čubu

MOSKVA – Sjedinjene Američke Države izdale su vizu ruskom kosmonautu Nikolaju Čubu kako bi mogao da obavi obuku u NASA svemirskom centru DŽonson, saopštila je danas ruska svemirska agencija Roskosmos.

„SAD su izdale ulaznu vizu kosmonautu Roskosmosa, Nikolaju Čubu. Kosmonaut planira da otputuje u SAD kako bi učestvovao na obuci u DŽonsonovom svemirskom centru, a što svi kosmonauti rade pre leta na Međunarodnu svemirsku stanicu“, navodi se u saopštenju, prenosi agencija TAS S.

Roskosmos je 22. januara saopštio da su SAD odbile da izdaju vizu Čubu, a što je, kako se navodi, pokrenulo pitanje bezbednosti tokom njegove misije 2023. godine na Međunarodnu svemirsku stanicu (IŠ).

Obučavanje stranih kosmonauta u ruskom trenažnom Centru Jurij Gagarin i u Svemirskom centru Džonson u SAD su rutinske aktivnosti u kojima se ruski i američki astronauti upoznaju sa specifičnostima uzajamnih svemirskih programa i treniraju za boravak na IS S.

Nikolaj Čub je član pomoćnog tima kosmonauta za let IS S Ekspedišn 68 koji bi u septembru ove godine trebalo da poleti u orbitalnu stanicu raketom Sojuz MS-22, ali je i član glavne posade koja bi trebalo da poleti sa Zemlje u proleće 2023. godine raketom Sojuz MS-23, navodi ruska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar