U trendu

SAD: Izvršeno drugo probno lansiranje hipersoničnog vazdušnog oružja ARRV

VAŠINGTON – Američko vazduhoplovstvo saopštilo je da je ranije ovog meseca izvelo drugo probno lansiranje hipersoničnog AGM-183A vazdušnog oružja za brzo reagovanje (ARRV), ali ostaje nejasno da li je test bio uspešan, navodi list Difens njuz (Defense News).
Američko vazduhoplovstvo je saopštilo u petak da je bombarder B-52H izbacio operativni prototip ARRV, koji je napravio američki proizvođač oružja „Lokhid Martin“, kod obale južne Kalifornije.
Kako se navodi, test izvršen 13. marta predstavljao je drugo lansiranje operativnog prototipa ARRV i fokusirao se na performanse oružja.

Američko vazduhoplovstvo je navelo da je „test ispunio nekoliko ciljeva“, bez dodatnih detalja.

Formulacija se razlikuje od službene izjave objavljene u decembru nakon prvog lansiranja operativnog ARRV prototipa, u kojoj se kaže da su „svi ciljevi ispunjeni“ na testu 9. decembra.

Inženjeri i testeri iz ARRV tima „prikupljaju podatke za dalju analizu“, saopštilo je vazduhoplovstvo.

Na pitanje da li je test 13. marta bio uspešan, vazduhoplovstvo je za „Difens njuz“ odgovorilo da ne može dati dodatne informacije osim onoga što je objavljeno.
„Očekujemo da će u budućnosti biti dostupno manje informacija o ovoj temi iz operativnih bezbednosnih razloga“, rekao je zvaničnik američkog ministarstva odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.