U trendu

SAD: Kina da poštuje odluku suda u sporu sa Filipinima

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken obnovio je poziv Kini da poštuje arbitražu iz 2016. godine o pretenzijama Pekinga u Južnom kineskom moru i upozorio da je Vašington obavezan da brani saveznika Filipine ako njegove snage budu napadnute u spornim vodama.

Blinkenova izjava, koju je danas objavila američka ambasada u Manili, dolazi na šestu godišnjicu odluke iz 2016. godine, od strane Stalnog arbitražnog suda u Hagu na osnovu Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora, nakon što su pred pomenutim sudom Filipini jednostrano pokrenuli proces 2013. godine, prenosi AP.

Kina je saopštila da, po pitanju spora koji u Južnom kineskom moru imaju Filipini i Kina, ne prihvata mešanje treće strane i poručila da je odluka suda ništavna i da nema obavezujuhu snagu.

„Ponovo pozivamo Kinu da poštuje svoje obaveze prema međunarodnom pravu i prekine svoje provokativno ponašanje“, rekao je Blinken.

On je naglasio da bi eventualni „oružani napad na filipinske snage, plovila i avione na Pacifiku, uključujući i Južno kinesko more, pokreće reakciju SAD prema obavezama iz američko-filipinskog sporazuma o odbrani iz 1951. godine“.

Osim Kine i Filipina, Vijetnam, Malezija, Tajvan i Bruneji spore se oko prometnog plovnog puta, za koji se veruje da je bogat podmorskim nalazištima gasa i nafte, a kroz koji se odvija 5.000 milijardi dolara vredna trgovina tokom svake godine, navodi AP.

Ovaj region je postao ključna tačka žarišta u tenzijama između SAD i Kine, a iako Vašington ne polaže pravo na sporne vode, već decenijama raspoređuje svoje mornaričke brodove i avione da tu patroliraju uz obrazloženje da je sloboda plovidbe i preletanja u ovim vodama u američkom nacionalnom interesu.

To je izazvalo nezadovljstvo Pekinga, koji je optužio SAD da se mešaju u čisto azijski spor i upozorio Vašington da treba da se drži po strani, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.