U trendu

SAD: Mornari premešteni sa nosaca posle niza samoubistava

VAŠINGTON – Više od 200 pripadnika ratne mornarice premešteno je sa nosača aviona „DŽordž Vašington“, nakon što je nekoliko članova posade izvršilo samoubistvo, saopštila je američka ratna mornarica.

Mornari su prebačeni u objekat koji pripada američkoj ratnoj mornarici, ali je nosač na nuklearni pogon nastavio da plovi ka brodogradilištu Njuport njuz u Virdžiniji, gde će biti remontovan, preneo je CNN.

U prethodnih 12 meseci sedam članova posade je umrlo, od kojih je četvoro izvršilo samoubistvo, zbog čega je mornarica SAD pokrenula istragu o atmosferi na brodu klase „Nimic“.

Komandujući na nosaču Brent Got doneo je odluku da dozvoli mornarima koji žive na brodu da se presele u druge objekte.

Prvog dana preseljenja, koje je počelo u ponedeljak, više od 200 mornara je napustilo nosač aviona i odselo u obližnjem vojnom objektu.

Kapacitet broda je oko 5.000 ljudi, ali na brodu je i dalje oko 2.700 zaposlenih mornara koji će raditi tokom remonta.

Rezultati istraživanja ratne mornarice o smrtnm slučajevima očekuju se ove nedelje, rekao je admiral DŽon Mejer, komandat mornaričke ratne avijacije Atlantik.

Da bi rešila tri slučaja samoubistva u aprilu, mornarica je na brod poslala ekipu stručnjaka, a među njima i brodskog psihologa, savetnike, kao i tim od 13 ljudi za hitno reagovanje u situacijama poput ove, dodao je Mejer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.