U trendu

SAD najavile obnavljanje nuklearnih inspekcija sa Rusijom

VAŠINGTON – SAD i Rusija uskoro će razgovarati o obnavljanju obustavljenih inspekcija kontrole nuklearnog naoružanja koje su bile stopirane tokom pandemije korona virusa, a potpuno obustavljene nakon ruske invazije na Ukrajinu, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da će se pregovori o inspekcijama održati „u bliskoj budućnosti“, u skladu s uslovima predviđenim novim START sporazumom i da neće uključivati bilo kakvu diskusiju o sukobu u Ukrajini, prenosi AP.

Prajs nije želeo da navede datum ili mesto održavanja razgovora, ali su drugi američki zvaničnici sugerisali da će oni biti održani pre kraja godine, verovatno u Egiptu.

Sastanak takozvane Bilateralne konsultativne komisije biće prvi u više od godinu dana i imaće za cilj da pokaže da dve zemlje ostaju posvećene kontroli naoružanja i održavanju otvorenih komunikacionih linija uprkos drugim razlikama.

„Mi duboko verujemo u moć i važnost diplomatije i dijaloga“, rekao je Prajs novinarima u Vašingtonu i naglasio da je Bajdenova administracija „realna“ u pogledu dometa ovakvog sastanka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar