U trendu

SAD najavile zabranu investicija u Rusiji, ostrije sankcije

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države će sa svojim saveznicima ciljati ruske banke i zvaničnike u novom, „širokom paketu“ sankcija, kojim će se, između ostalog, zabranjivati nove investicije u Rusiji, saopštila je Bela kuća, nakon što su Vašington i Kijev optužili Moskvu za ratne zločine u Ukrajini.

Novim merama će se uvesti dodatne restrikcije finansijskim institucijama i državnim preduzećima u Rusiji i ciljaće zvaničnike ruske vlade i njihove članove porodica, kazala je portparolka Bele kuće DŽen Psaki, preneo je Rojters.

„Danas ćemo objaviti, u koordinaciji sa G7 i EU, ‘široki paket’ sankcija i mera koje će biti nametnuti Rusiji i naneti im finansijsku, ekonomsku i tehnološku izolaciju“, kazala je Psaki.

Kako je istakla, nove mere će „degradidari ključne instrumente ruske vlasti, naneti momentalnu ekonomsku štetu Rusiji i označiti odgovornim rusku kleptokratiju koja sponzoriše i podržava Putinov rat“.

Ona je odbila da komentariše da li će sankcije ciljati ćerke Vladimira Putina.

Američko ministarstvo pravde danas planira, takođe, da objavi nove mere kojim će se krivično goniti, kako se navodi, ruske kriminalne aktivnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar