U trendu

SAD: Najbolja podrska Kijevu je drugo naoruzanje, a ne avioni

VAŠINGTON – Najefikasniji način podrške ukrajinskoj vojsci bio bi u dodatnom protivtenkovskom i protivvazdušnom naoružanju, a ne borbenim avionima MiG-29, smatra načelnik Evropske komande američke vojske general Tod Volters.

Ponavljajući raniju izjavu portparola Pentagona Džona Kirbija, načelnik Evropske komande vojske SAD je danas rekao da Ukrajinci „trenutno odlično koriste to oružje“, i time ograničavaju mogućnosti ruskih vojnih aviona da slobodno deluju, prenosi CNN.

Volters je dodao da Kijev već ima „brojne“ letelice koje svakodnevno dejstvuju i da povećavanje njihovog broja ne bi dalo ukrajinskom vazduhoplovstvu relativnu prednost.

„Stoga možemo da ocenimo da bi ukupan dobitak bio mali. Svaki transfer MiG-ova 29 takođe rizikuje eskalaciju ovog sukoba “, naglasio je američki general.

Pentagon je u utorak odbacio ponudu saveznice iz NATO, Poljske, da prebaci svoje borbene avione ruske proizvodnje MiG-29 u američku bazu u Nemačkoj, kako bi se popunile ukrajinske vazdušne snage u odbrani od ruskog napada, nazivajući je neodrživom.

Kirbi je u sredu saopštio da bi transfer borbenih aviona Ukrajini bio „visoko rizičan“, kao i da bi Rusija taj korak mogla da shvati kao „eskalacioni“, što bi dalje povećalo izglede za vojni sukob sa NATO-om“, navodi CNN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.