U trendu

SAD: Nismo uocili da Kina priprema napad na Tajvan

VAŠINGTON – SAD nisu uočile nikakve dokaze da Kina priprema vojne akcije protiv Tajvana, saopštio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

„Nismo videli nikakve fizičke, opipljive dokaze da se priprema nešto loše u vezi sa Tajvanom“, rekao je Kirbi novinarima, prenosi Rojters.

Kineski predsednik Si Đinping upozorio je ranije američkog predsednika Džozefa Bajdena, tokom telefonskog razgovora, da se „ne igra sa vatrom oko Tajvana“ i istakao da je Peking zabrinut zbog moguće posete ostrvu predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi.

Si je naveo da bi Vašington trebalo da poštuje princip jedne Kine i istakao da se Kina čvrsto protivi nezavisnost Tajvana i spoljnom mešanju, prenosi Rojters.

Bajden je rekao da se američka politika prema Tajvanu nije promenila i da se Vašington snažno protivi jednostranim naporima da se promeni status kvo ili podrije mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza, saopštila je ranije Bela kuća.

Stanica En-Bi-Si njuz je ranije javila da će Pelosi, zajedno sa drugim članovima delegacije Kongresa SAD, danas započeti posetu Aziji, ali da nije jasno da li će obići i Tajvan.

Bela kuća je odbila da komentariše izveštaje da će Pelosi otići na Tajvan.

Kirbi je istakao da su američki zvaničnici uočili ratobornu retoriku Kine o potencijalnom putu Pelosi i ocenio da „za tim nema potrebe“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar