U trendu

SAD odobrile prodaju Tajvanu delova za ratne brodove

VAŠINGTON – SAD su odobrile moguću prodaju rezervnih delova za brodove u vrednosti od 120 miliona dolara da pomognu Tajvanu u održavanju ratnih plovila, potrebnih da se obezbedi borbena gotovost u „odgovoru na trenutne i buduće pretnje“, saopštili su američki zvaničnici.

Američka agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju navela je u saopštenju da je dostavila potrebnu sertifikaciju, kojom se obaveštava Kongres nakon odobrenja Stejt departmenta za prodaju, po zahtevu de fakto ambasade Tajvana u Vašingtonu, prenosi Rojters.

Rečeno je da prodaja obuhvata neklasifikovane rezervne delove i sredstva za popravku brodova i brodskih sistema, logističku i tehničku pomoć, kao i tehničku logističku podršku predstavnika vlade SAD i izvođača.

„Predložena prodaja će doprineti održanju flote površinskih plovila primaoca, povećavajući njegovu sposobnost da odgovori na trenutne i buduće pretnje“, navodi se u saopštenju od srede, uz napomenu da će delovi biti nabavljeni od „odobrenih dobavljača američke mornarice i/ili iz zaliha američke mornarice“.

Ministarstvo odbrane u Tajpeju saopštilo je da se očekuje da sporazum stupi na snagu u roku od mesec dana i izrazilo je zahvalnost Sjedinjenim Državama zbog podrške.

„S obzirom na nedavne česte aktivnosti kineskih ratnih brodova u moru i vazdušnom prostoru oko naše zemlje, delovi koje su Sjedinjene Države pristale da prodaju pomoći će da se održi odgovarajuća oprema i upotreba naših mornaričkih brodova i da se zadovolje stvarne potrebe zadataka borbene gotovosti“, navodi se u saopštenju Tajpeja.

Većina glavnih tajvanskih ratnih brodova su proizvedeni ili projektovani u SAD, koje imaju zakon po kome su se obavezale da vojno pomažu ostrvo, navodi Rojters.

Vašington nema zvanične diplomatske odnose sa Tajvanom, koga ne priznaje većina zemalja, a ovo ostrvo Kina smatra svojom suverenom teritorijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar