U trendu

SAD odvaraćaju Bolsonara od posete Moskvi

VAŠINGTON – Američka administracija pozvala je brazilskog predsednika Žaira Bolsonara da otkaže posetu Moskvi i predsedniku Vladimiru Putinu zbog rastućih tenzija oko gomilanja ruskih trupa u blizini Ukrajine, saopštila je za Rojters osoba koja je upoznata sa ovim potezom Bele kuće.

Diplomatski pritisak je izgleda deo globalnih napora SAD da izoluju Rusiju u trenutku kada postoje zabrinutosti za mogući sukob u Ukrajini, ocenjuje britanska agencija.

Američki zvaničnici su zabrinuti da bi poseta Moskvi mogla da ohrabri Putina u trenutku pregovora „o sprečavanju invazije“, rekao je izvor koji nije bio ovlašćen da govori javno.

„Nije dobro vreme za odlazak“, rekao je izvor, dodajući da zvaničnici SAD „pokušavaju da odvrate Bolsonara od putovanja“, naglašavajući da bi ono moglo da se pokaže kao „pogrešna procena“.

Zvaničnik američkog Stejt departmenta je za Rojters izjavio da „SAD, Brazil i druge demokratske nacije imaju odgovornost da se zalažu za demokratske principe i da zaštite poredak zasnovan na pravilima, kao i da u svakoj prilici naglašavaju ovu poruku Rusiji“, ali nije odgovorio da li SAD odvaraćaju Bolsonara od posete Moskvi.

Brazilski diplomata, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je za Rojters da je Bolsonarov put još aktuelan i da američki državni sekretar Entoni Blinken nije tražio od Brazila da ga otkaže kada je u nedelju razgovarao sa brazilskim ministrom spoljnih poslova Karlosom Frankom.

Brazil je u ponedeljak glasao za predlog SAD za razmatranje situacije u Ukrajini u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, a izvor je rekao za Rojters da je glasanje Brazila pomoglo da se ublaži strah da bi Bolsonaro mogao da stane na rusku stranu oko situacije u Ukrajini, ali je dodao da je putovanje i dalje zabrinjavajuće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)