U trendu

SAD: Optužnica za zaveru protiv petorice Rusa i dvojice Amerikanaca

VAŠINGTON – U SAD je otpečaćena optužnica od 16 tačaka koja tereti petoricu Rusa i dvojicu Amerikanaca za kovanje zavere s ciljem stvaranja globalne šeme za nabavke i pranje novca u ime vlade Ruske Federacije, saopšteno je iz ministarstva pravde SAD.

Među optuženima je i jedan pripadnik ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Optuženi su se udružili s ciljem da švercuju municiju za snajpersko naoružanje i da pribavljaju američke vojne i proizvode zasnovane na tehnologiji dvostruke namene za potrebe ruskog odbrambenog sektora kršeći američke sankcije Rusiji uvedene ranije ove godine.

Među optuženima su Jevgenij Grinin (44), Aleksej Ipolitov (57) i Svetlana Skvorcova (41), svi iz Moskve, Boris Livšic (52) i Vadim Konoščenok (48) obojica iz Sankt Petersburga i Amerikanci Aleksej Brejman (35) iz Nju Hempšira i Vadim Jermolenko (41) iz Nju Džersija.

Brajman i Jermolenko su uhapšeni u SAD dok je Konoščenok, osumnjičeni oficir FSB, uhapšen u Estoniji 6. decembra i biće isporučen SAD, navodi se u saopštenju ministarstva pravde i dodaje da će Grinin, Ipolitov, Livšic i Skvorcova ostati na slobodi.

U optužnici se navodi da su učesnici u zaveri nezakonito kupovali i izvezili veoma osetljive i strogo kontrolisane elektronske komponente od kojih se neke mogu koristiti za razvoj nuklearnog i hipersoničnog oružja, kvantnog računarstva, kao i za druge vojne namene.

Konoščenok je otpremao ili fizički krijumčario robu poreklom iz SAD u Rusiju, uključujući elektroniku dvostruke namene, vojnu taktičku municiju i druge kontrolisane prozvode, saopštilo je ministarstvo pravde SAD.

Dodaje se da su optuženi povezani sa Sernijom Inženjering i Sertal LLC, kompanijama sa sedištem u Moskvi koje posluju pod upravom ruskih obaveštajnih službi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar