SAD oštro osudile pogubljenje iranskog rvača Navida Afkarija

Američki državni sekretar Majk Pompeo oštro je večeras osudio pogubljenje iranskog rvača Navida Afkarija, navodeći da narod Irana neće biti ućutkan.

„Pogubljenje Navida Afkarija od iranskog režima je zao i okrutan čin. Najoštrije ga osudjujemo. To je nečuven napad na ljudsko dostojanstvo, čak i po standardima ovog režima, dostojnim preziru. Glasovi iranskog naroda neće biti ućutkani“, naveo je Pompeo na Tviteru.

On je naveo da su SAD uz Afkarijevu porodicu i sve Irance, u oplakivanju njegove smrti „u rukama brutalnog i nemilosrdnog režima“.

„Njegov život i njegova smrt neće biti zaboravljeni“, dodao je Pompeo.

Iranske vlasti su saopštile da je Afkari (27), nekadašnji šampion Irana u rvanju, pogubljen jutros.

Osudjen je za ubistvo pripadnika obezbedjenja Hasana Turkmana na antivladinim protestima 2018. godine.

U istom procesu, Afkarijeva braća Vahid i Habib osudjeni su na 54 i 27 godina zatvora, prema navodima iranskih aktivista.

U audio snimku koji je procureo iz zatvora u kojem se nalazio, Afkari je rekao da je bio mučen. Afkarijeva majka je kazala da su njeni sinovi bili prisiljeni da svedoče jedan protiv drugog, prenosi Bi-Bi-Si.

Predsednik SAD Donald Tramp apelovao je 4. septembra na vlasti Irana da poštede Afkarijev život, navodeći da bi „veoma cenio“ takav potez.

Pogubljenje Afkarija danas je osudio i Trampov protivkandidat na predsedničkim izborima 3. novembra, demokrata Džozef Bajden.

„Okrutno pogubljenje Navida Afkarija je izopačeno. Nijedna zemlja ne bi trebalo da hapsi, muči ili izvršava smrtnu kaznu nad mirnim demonstrantima ili aktivistima“, napisao je Bajden na Tviteru.

Bajden je dodao da Iran „mora da oslobodi ostale političke zatvorenike“ i da „pusti nepravedno uhapšene Amerikance“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.