SAD osudile navodna silovanja u kampovima za Ujgure

LONDON – SAD su osudile izveštaje o sistematskom silovanju i mučenju žena u kineskim kampovima za Ujgure i zahtevale „ozbiljne posledice“ za ove navodne zločine, prenosi BBC.

Stejt department je saopštio da je „duboko uznemiren zverstvima“, a izjava predstavlja reakciju na BBC-jev članak zasnovan na intervjuima sa bivšim zatvorenicama i pripadnicima obezbeđenja.
U članku se iznose optužbe za navodno masovno silovanje, seksualno zlostavljanje i torturu u kampovima u kineskoj regiji Sinkjang.

Jedna žena koja je pobegla iz Sinkjanga po puštanju iz kampa i koja je sada u SAD je za BBC rekla da su žene svake noći odvođene iz ćelija i da ih je silovao najmanje jedan maskirani Kinez. Ona je navela da je u kampu mučena, a kasnije i grupno silovana u tri navrata.

Žena iz Kazahstana koja je u Sinkjangu bila zatvorena 18 meseci kaže da je bila primorana da svlači ujgurske žene i da ih vezuje lisicama pre nego što ih je ostavljala nasamo sa kineskim muškarcima.

Priče o mučenju potvrdio je i jedan čuvar iz kampa.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova je u sredu optužio BBC za „lažne izveštaje“ koji su „u potpunosti bez činjenične osnove“.

Kina uporno odbacuje optužbe za kršenje ljudskih prava u Sinkjangu i ističe da kampovi nisu logori, već centri za stručno obrazovanje i obuku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.