U trendu

SAD: Petorica vojnika ukrala 200.000 dolara u Avganistanu

VAŠINGTON – Vilijem Čemberlejn, bivši vojnik, pripadnik specijalnih snaga SAD, priznao je da je kriv jer je kovao zaveru sa još četiri osobe kako bi ukrali 200.000 američkih dolara namenjenih borbi protiv terorizma u Avganistanu, i sada mu preti zatvorska kazna do 15 godina, saopštili su federalni tužioci.

Bivši narednik prve klase Čemberlejn (46) izjasnio se u ponedeljak krivim za zaveru i primanje ukradene državne imovine u saveznom sudu u Severnoj Karolini, nakon dugogodišnjeg odricanja krivice, saopštili su tužioci, preneo je Rojters.

Prepostala četiri vojnika, koji su poput Čemberlejna bili pripadnici treće Grupe specijalnih snaga u Fort Bragu u Severnoj Karolini i služili u Avganistanu, priznali su krivicu 2014. godine, dok je Čemberlejn planirao da se brani na suđenju.

Petorica vojnika su optuženi za krađu 200.000 dolara između jula 2009. i januara 2010. godine dok su zajedno bili raspoređeni u Avganistanu.

Oni su imali pristup fondovima za specijalne snage za podršku protivterorističkim operacijama, novcu za kupovinu zaliha i podržavanje humanitarnih projekata za izgradnju puteva, škola i medicinskih ambulanti, naveli su tužioci

Oni su ukradeni novac pretvarili u poštanske naloge kupljene u vojnim poštama u Avganistanu, slali gotovinu rođacima poštom ili nosili gotovinu kada su odlazili kući, ukazali su tužioci.

Kada im se prvi put obratila policija, oni su lažno tvrdili da su novac dobili na kocki ili ga poneli sa sobom iz SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar