U trendu

SAD: Počinje zasedanje Kongresa, Mekarti traži podršku

VAŠINGTON – U SAD danas počinje 118. zasedanje Kongresa, a glavna tema prve sednice će biti pokušaj republikanskog kongresmena Kevina Mekartija da postane novi predsedavajući Predstavničkog doma.

Ako bi Mekarti obezbedio većinu od 218 glasova, koliko mu je potrebno da dođe na čelo Kongresa, postao bi drugi u redu za predsednika SAD, posle potpredsednice Kamale Haris, prenosi Glas Amerike.

Republikanci su u novembru osvojili tesnu većinu od 222 mesta na nacionalnim izborima za Kongres koji ima 435 članova.

Republikanska partije će preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom od demokrata i odlazeće predsedavajuće Nensi Pelosi, ali podrška za Mekartija je još uvek pod znakom pitanja.

Grupa republikanaca iz Predstavničkog doma, pet ili više njih, protivi se Mekartijevoj kandidaturi, tvrdeći da on nije dovoljno posvećen konzervativnoj stvari.

Izostanak njihove podrške bi Mekartija ostavio bez potrebne većine.

Vrbovanje glasova za Mekartija iz redova Demokrata ne obećava uspeh, pošto će oni gotovo sigurno glasati za svog novoizabranog partijskog lidera, kongresmena Hakima Džefrisa iz Njujorka.

Izbor predsedavajućeg dešava se čak i pre nego što zakonodavci polože zakletvu na svoje dvogodišnje mandate.

Ako Mekarti ne obezbedi potrebnu većinu glasova, moglo bi da dođe do dodatnog ili više dodatnih krugova glasanja, što nije zabeleženo u poslednjih 100 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.