U trendu

SAD: Požari ne prestaju da besne u Kaliforniji

LOS ANĐELES – Dim od šumskih požara u Kaliforniji gušio je ljude na istočnoj obali SAD, vatrena stihija je zbrisala jedan grad iz doba zlatne groznice, a pepeo pokriva područje veličine države Rod Ajlend.

Slike kuća i planina zahvaćenih plamenom pretvorile su Kaliforniju, koju nazivaju Zlatna država, u ugljenisani, crni pejzaž, prenosi AP.

U ovom trenutku premašena je površina teritorije koja je prošle godine stradala u požarima, ovogodišnji postavljaju novi, crni rekord, a tek dolazi sezona praćena jakim vetrovima koji bi mogli dodatno da pogoduju širenju vatre.

„Nije ni kraj avgusta, a veličina i rasprostranjenost požara ovoga leta ne obećavaju ništa dobro u narednim mesecima. Zaključci o obrascima požara u poslednje dve decenije na Zapadu (SAD) duboko su uznemirujući i zabrinjavajući: vrelije, veće, razornije“, upozorio je Bil Divirel, profesor istorije na Univerzitetu Južna Kalifornija.

Više od desetak velikih požara pustoši nisko rastinje, šikare i šume u sušnoj Kaliforniji koja i ove godine strada od posledica klimatskih promena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.