U trendu

SAD prave bazu podataka za borbu protiv Alćajmerove bolrsti

VAŠINGTON – Američki nacionalni institut za starenje (NIA) finansiraće šestogodišnji projekat vredan 300 miliona dolara, kako bi napravio veliku bazu podataka za Alćajmerovu bolest, koja će pratiti zdravlje Amerikanaca decenijama i omogućiti istraživačima da dobiju novi uvid o ovoj bolesti.

NIA, deo vladinih Nacionalnih instituta za zdravlje (NIH), namerava da napravi platformu sa podacima, sposobnu da sakuplja dugotrajne zdravstvene informacije za 70 do 90 odsto američke populacije, rekli su zvaničnici NIA za Rojters.

Platforma će se oslanjati na podatke iz medicinskih dokumentacija, potraživanja od osiguranja, apoteka, mobilnih uređaja i raznih vladinih agencija, naveli su zvaničnici NIA.

Praćenje pacijenata pre i nakon što im se razviju Alćajmerovi simptomi je viđeno kao ključan deo napretka u borbi protiv bolesti, koja može početi dvadesetak godina pre nego što krenu problemi sa pamćenjem.

Baza podataka bi mogla da pomogne da se otkriju zdravi ljudi u riziku od dobijanja Alćajmera, koji pogađa oko šest miliona Amerikanaca, a sve zarad budućih testova lekova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.