U trendu

SAD: Pregovori za primirje ili nove sankcije za Etiopiju

VAŠINGTON – SAD su spremne da brzo krenu sa novim sankcijama Etiopiji, ako se ne postigne napredak ka pregovaračkom procesu kojim bi se okončao sukob u toj zemlji, rekao je danas Rojtersu visoki zvaničnik Stejt departmenta.

„Možemo da ih primenimo prilično brzo“, rekao je zvaničnik, uz napomenu da je Vašington spreman da primeni nove sankcije i da će to biti pitanje dana i nedelja, a ne meseci.

Najmanje 16 lokalnih službenika Ujedinjenih nacija privedeno je u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi, saopštile su u sredu UN.

Portparol vlade Etiopije tvrdi da su službenici UN pritvoreni zbog „učešća u teroru“ tokom vanrednog stanja uvedenog zbog eskalacije ratnih sukoba u zemlji.

Prošle nedelje su snage Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF) zajedno sa drugim naoružanim i opozicionim grupama širom zemlje sklopile savez protiv premijera Abija Ahmeda, tražeći političke promene nakon godinu dana razornog rata, a ostavile su otvorenu mogućnost da se on smeni silom.

Savez osim TPLF uključuje i Oslobodilačku vojsku Oroma, koja se bori zajedno sa Tigrajskim snagama, i sedam drugih grupa.

Savezna vlada je godinu dana u ratu protiv boraca TPFL koji su proteklih meseci napredovali izvan svog regiona, naročito u području Amhare, a prošle nedelje je proglašeno vanredno stanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.