U trendu

SAD: Prijem Avganistanaca nakon svih bezbednosnih provera

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden naložio je ministarstvu unutrašnjih poslova da preuzme vođstvo u prijemu Avganistanaca koji beže iz svoje zemlje i dolaze u SAD, saopštila je danas Bela kuća.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova već blisko sarađuje sa više agencija i ministarstava vlade, uključujući vojsku, diplomatiju, obaveštajnu zajednicu i službe za sprovođenje zakona, i mnogim drugim, kako bi se obezbedilo da svi Avganistanci prođu potrebne bezbednosne provere pre nego što im se dozvoli ulazak u SAD“, saopštila je portparolka Bele kuće Džen Psaki, prenosi Rojters.

Više od 14.500 evakuisanih ljudi iz Avganistana je do četvrtka sletelo u američku bazu Ramštajn u Nemačkoj, navodi Rojters.

Najveća američka vojna baza izvan SAD saopštila je da je oko 55 aviona američke vojske sletelo u tu bazu.

Od prošlog petka Ramštajn je postao ključna baza preko koje se iz Avganistana izbavljaju lica koja su zatražila evakuaciju.

Više od 3.500 evakuisanih je nastavilo putovanje na preko 16 letova u SAD.

SAD pokušavaju da završe evakuaciju do isteka roka 31. avgusta dogovorenog sa talibanima, a Bajden je u obraćanju naciji u cetvrtak izjavio da će se napori za evakuaciju nastaviti uprkos smrtonosnim napadima u Kabulu i obećao osvetu islamskim militantima za napad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.