U trendu

SAD produžavaju vanredno stanje u javnom zdravstvu

VAŠINGTON – SAD će zadržati vanredno stanje u javnom zdravstvu koje je uvedeno zbog pandemije korona virusa, što će omogućiti milionima Amerikanaca da bar do aprila naredne godine nastave da se besplatno testiraju, vakcinišu i leče, javlja Rojters pozivajući se na dva neimenovana zvaničnika administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Kako je objasnio jedan od njih, odluka da se vanredno stanje u javnom zdravstvu ne ukine u januaru doneta je zbog mogućnosti da tokom zime poraste broj slučajeva korona virusa i zbog toga što je potrebno da prođe više vremena za prelazak iz vanrednog stanja u javnom zdravstvu na privatno tržište, prenosi Rojters.

Vanredno stanje u javnom zdravstvu u SAD je prvobitno proglašeno u januaru 2020. godine, kad je počela pandemija korona virusa, a od toga je obnavljeno na svakih 90 dana.

Američka vlada je u avgustu nagovestila da planira da ukine vanredno stanje u januaru naedne godine.

Americko Ministarstvo zdravlja i socijalne pomoći obećalo je da će obavestiti savezne države 60 dana pre isteka vanrednog stanja ukoliko ne planira da ga produži u januaru, a to je onda trebalo danas da se dogodi.

Takvo obaveštenje nije dato saveznim državama, rekao je drugi zvaničnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar