U trendu

SAD protestuju zbog produžetka pritvora Polu Vilanu u Rusiji

MOSKVA – Sjedinjene Države su danas postavile pitanje zašto Rusija još nije pružila nikakve dokaze kojima bi potvrdila optužbe da je Pol Vilan, bivši američki marinac u pritvoru, bio špijun, dan nakon što je Vilan tvrdio da je maltretiran od strane “kengurskog suda” koji ne poštuje zakone i pravdu.

Američka ambasada u Rusiji se danas žalila na način kako se vodi ovaj slučaj pred sudom u Moskvi.

„Ubrzo nakon što je američki građanin Pol Vilan uhapšen u Moskvi, ruski zvaničnici su rekli da su ga uhvatili na delu“, napisala je na društvenim medijima Andrea Kalan, portparol ambasade.

„Prošlo je više od dva meseca i još nismo videli dokaze koji potvrđuju optužbe protiv Vilana, zašto ih nisu objavili? „, rekla je Kalan, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odbacilo je kritike SAD. „Dva meseca je prošlo i ambasada već postaje histerična,“ navela je Marija Zaharova, portparol ministarstva.

Ona je dodala da ruski pravosudni organi rade na slučaju.

„Momak je uhvaćen sa dokazima i na delu i to je jasno objavljeno. Ne vidim bilo kakav razlog da američke diplomate budu uznemirene“, rekla je Zaharova.

Pol Vilan je u četvrtak na sudu izjavio da mu nije bilo dozvoljeno da komunicira ni sa kim i da ruske vlasti pokušavaju da ga izoluju.

Njemu je ruski sud tom prilikom potvrdio raniju odluku da bude zadržan još tri meseca u pritvoru u Moskvi.

Vilan je uhapšen krajem prošle godine tokom specijalne operacije ruskih bezbednosnih snaga.

Vilanov advokat je rekao da je njegovom klijentu predata „u-es-be fleš“ memorija na kojoj su bili poverljivi podaci za koje on mislio da su privatne fotografije sa letovanja.

Inače, Vilan, pored državljanstva SAD, ima i državljanstva Kanade, Irske i Velike Britanije, a za delo špijunaže koje mu se stavlja na teret preti mu zatvorska kazna od 10 do 20 godina, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.