U trendu

SAD razočarane zbog osoba sa „crne liste“ na vlasti u BiH

SARAJEVO – Ambasada SAD u Sarajevu izrazila je razočaranje zato što su osobe sa „crne liste“ zauzele visoke pozicije na vlasti u BiH..

Marinko Čavara (HDZ) imenovan je za zamenika predsednika Predstavničkog doma Paralmenta BiH, a Milorad Dodik (SNSD) za predsednika Republike Srpske, a obojica su na „crnoj listi“ SAD.

“Razočarani smo imenovanjima i izborom sankcionisanih pojedinaca na rukovodeće pozicije”, kazali su za N1 kratko iz Ambasade SAD u BiH.

Čavara je završio na američkoj “crnoj listi” zbog blokada oko formiranja Vlade Federacije BiH i imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH. Čavara je stavljen na listu i zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Dodik je američkoj crnoj listi od 2017. godine zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o zabrani organizovanja referenduma.

Kasnije su mu te sankcije proširene, zbog, kako su naveli, “destabilizujuće koruptivne aktivnosti i pokušaja urušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, što motivisano vlastitim interesom, ugrožava stabilnost Bosne i Hercegovine i cele regije”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.