SAD: Senatori ne odbacuju ideju da vojska gradi zid

VAŠINGTON – Predsednici dva odbora američkog Senata – za oružane snage i za finansije – kažu da će razmotriti najnoviji predlog predsednika Donalda Trampa da vojska izgradi zid prema Meksiku.

Tramp je izjavio da će, ako bude potrebno, oružane snage izgraditi zid na granici s Meksikom. „Ako nam demokrate ne daju glasove za obezbeđenje naše zemlje, vojska će izgraditi zid“, naveo je Tramp na tviteru.

Zid na granici SAD i Meksika trebalo bi, prema predsedniku Trampu, da spreči ilegalne ulaske na teritoriju SAD.

Kako prenosi „Vašington egzaminer“, predsednik senatskog Odbora za finansije Ričard Šelbi, republikanac iz Alabame, izjavio je da predsednik SAD, prema Ustavu, ima pravo i dužnost da brani naciju i štiti granice, kao i da čini sve ono što iz toga proizlazi.

Šef Odbora za oružane snage Džim Inhof, republikanac iz Oklahome, kaže da je sa Trampom razgovarao prošle nedelje o tome.

Nalog vojsci da izgradi zid, verovatno iz vojnih fondova za izgradnju, moglo bi takođe biti opcija ukoliko bi senator Inhof i drugi „jastrebovi“ uspeli u naumu da se iz budžeta za narednu godinu oružanim snagama dodeli 750 milijardi dolara, navodi list.

„Da razjasnimo… sve zavisi od toga koliko ćemo novca izvući za odbranu. Ako ga bude malo, usprotiviću se (izgradnji zida na taj način), jer moramo da obnovimo našu odbranu“, rekao je Inhof.

„Vašington egzaminer“ ukazuje i na pravni aspekt tog pitanja, odnosno da li Pentagon ima ovlašćenja da preuzme ulogu koja se pre svega dodeljuje policiji na granici. Senator Šelbi napominje da nije stručnjak za ustavno pravo i da ne može da odgovori na to pitanje.

List podseća da je Pentagon već ranije bio uključen u izgradnju 45 km dugog zida na granice sa Meksikom, pored svog vojnog poligona u Arizoni.

Međutim, svaki takav projekat mora biti usklađen sa federalnim zakonima, i ta procedura bi mogla da potraje godinama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.