U trendu

SAD spremaju novi paket vojne pomoći za Ukrajinu, vredan 2,6 milijardi dolara

VAŠINGTON – SAD pripremaju novi paket vojne pomoći za Ukrajinu, vredan 2,6 milijardi dolara, koji će uključivati radare, protivtenkovske rakete i kamione za gorivo i on će biti objavljen u ponedeljak, prenosi Rojters prema izjavama tri američka zvaničnika.

Očekuje se da se u paketu nađe i više vrsta municije, uključujući i onu za tenkove, a tačan spisak vojne opreme biće poznat do kraja vikenda,saopštili su u petak zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni.

Paket će uključivati i preciznu vazdušnu municiju, pontonske mostove i vozila za spasavanje oštećenog teškog naoružanja poput tenkova, ali i dodatne rakete za PVO sistem NASMAS, koji je Kijev ranije dobio od Vašingtona.

Oko 2,1 milijarde dolara pomoći dolazi iz posebnog Fonda za pomoć Ukrajini, koji administraciji predsednika DŽozefa Bajdena omogućava da naoružanje kupuje direktno od proizvođača, umesto da šalje ono koje se nalazi u američkim skladištima, navodi Rojters.

Preostalih 500 miliona dolara pomoći sastoji se uglavnom od municije, koja će najverovatnije biti uzeta iz američkih zaliha.

SAD su od početka sukoba u Ukrajini poslale vojnu pomoć Kijevu u vrednosti od preko 30 milijardi dolara, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.