U trendu

SAD spremne za brzo oživljavanje sporazuma o Iranu

VAŠINGTON – SAD su spremne da „brzo zaključe dogovor“ o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. na osnovu predloga koji je iznela Evropska unija, rekao je portparol Stejt departmenta.

On je naveo da je Iran više puta stavio do znanja da je spreman za povratak na međusobnu primenu sporazuma, kao i da će sada SAD čekati da vide da li se postupci Irana „poklapaju sa njihovim rečima“.

EU je saopštila da je posle četvorodnevnih indirektnih pregovora u Beču dostavila „konacan tekst“ za oživljavanje sporazuma.

„Radili smo cetiri dana i danas je tekst na stolu. Pregovori su gotovi, to je konacan tekst…i neće se ponovo pregovarati“, rekao je neimenovani zvaničnik EU novinarima posle četvorodnevnih pregovora, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

Zvanicnik iranskog ministarstva spoljnih poslova rekao je državnoj novinskoj agenciji IRNA da je Iran dao svoj preliminarni odgovor na tekst EU, ali i da „nije u fazi da razgovara o finalizaciji sporazuma“.

Teheran će „preneti svoje dodatne stavove i razmatranja nakon sveobuhvatnijih razgovora u Teheranu“, rekao je taj zvaničnik, kako je preneo RSE.

Pregovarači o oživljavanju iranskog nuklrarnog sporazuma će se iz Beča preseliti u Teheran, gde će nastaviti razgovore, javila je ranije IRNA.

Iranska agencija navodi da će se razgovori nastaviti sa koordinatorom pregovora i predstavnicima drugih strana, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar