U trendu

SAD: Sto pre unaprediti proces pridruzivanja S. Makedonije EU

VAŠINGTON – SAD su istakle značaj što bržeg unapređenja procesa pridruživanja Severne Makedonije i Albanije EU tokom sastanka američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i šefa diplomatije Severne Makedonije Bujara Osmanija u Vašingtonu, javili su danas makedonski mediji.

U prestonici SAD juče je održan prvi sastanak procesa strateškog dijaloga između SAD i Severne Makedonije, a tom prilikom su vlade dve zemlje objavile zajedničko saopštenje u kojem se navodi da je dijalog usmeren na produbljivanje bilateralnog partnerstva.

SAD su podržale konstruktivno učešće Severne Makedonije u inicijativama za regionalnu stabilnost i bezbednost, kao i nameru Severne Makedonije da postane članica Inicijative tri mora, preneo je makedonski portal Plusinfo.

SAD su u saopštenju navele da se raduju što će podržati rad Severne Makedonije tokom njenog predsedavanja OEBS 2023. godine.

U pogledu odbrane i bezbednosti, u zajedničkoj izjavi SAD i Makedonije naglašen je strateški značaj razvoja odbrambenih kapaciteta visoke klase, izvođenja bilateralnih vežbi i aktivnosti obuke radi poboljšanja interoperabilnosti i spremnosti, kao i važnosti ispunjavanja obaveza NATO u pogledu podrške kolektivnoj bezbednosti.

SAD su odale priznanje za dostignuća Severne Makedonije u modernizaciji i opremanju njenih oružanih snaga naprednom vojnom opremom, kao i napore da unaprede svoju sajber bezbednost i kapacitete sajber odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar