U trendu

SAD, Švedska, Češka, Španija. . . najavljuju novu pomoć Ukrajini, Vagner dobio municiju

KIJEV/STOKHOLM – ŠVEDSKI MINISTAR odbrane Pal Jonson saopštio je da ta zemlja planira da pošalje neke od svojih tenkova „leopard“ u Ukrajinu.

Švedska je od početka rata Ukrajini više puta slala vojnu i civilnu pomoć, prenosi Rojters.

Najnovija serija uključuje oklopna borbena vozila pešadije, a Švedska se takođe sprema da Ukrajini pošalje napredni artiljerijski sistem „arčer“, dok podrška u švedskom parlamentu raste da se dodatno doprinese nekim od oko 120 nemačkih tenkova „leopard“ koje poseduje u svom vojnom arsenalu.

JEVGENIJ PRIGOŽIN, osnivač ruskih paravojnih snaga „Vagner“, saopštio je danas da su njegove trupe počele da dobijaju dodatne količine municije, posle javnog sukoba sa najvišim ruskim vojnim rukovodstvom.

„Danas u 6 sati je objavljeno da je počela isporuka municije“, rekao je Prigožin u izjavi na Telegramu, prenosi Rojters.

RUSKE SNAGE se verovatno spremaju za još jednu ofanzivu oko grada Vuhledara u istočnom regionu Donbasa, pri čemu je grad doživeo teška granatiranja, saopštili su danas britanski obaveštajci.

U izveštaju se dodaje da su borbe nastavljene i u gradu Bahmutu u poslednja dva dana, prenosi Rojters.

RUSKI JURIŠNI AVION Su-25 srušio se u Belgorodskoj oblasti nakon što je obavio borbeni zadatak, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi agencija RIA Novosti.

Precizirano je da se „avion srušio u pustom području, nema razaranja na zemlji.Uzrok nesreće – tehnička neispravnost“.

UKRAJINSKE TRUPE ispalile su u sredu 61 granatu na naseljena mesta u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici DNR, ubivši jednog civila i ranivši još jednog, saopštile su proruske vlasti.

Kako je navedeno, bombardovanje je vršeno upotrebom HIMARS projektila američke proizvodnje, kao i konvencionalnom artiljerijskom opremom kalibra 122 i 152 mm i NATO kalibrom 155 mm, prenosi TAS S.

RUSKO MINISTARSTVO odbrane optužilo je ukrajinske vlasti da planiraju napad na otcepljeni region Moldavije Pridnjestrovlje nakon što bi izvele oružanu provokaciju za koju bi optužile ruske snage, prenele su RIA Novosti.

Moldavija je danas odbacila tvrdnje ruskog Ministarstva odbrane da Ukrajina planira napad na otcepljeni moldavski region Pridnjestrovlja nakon oružane provokacije i pozvala na smirenje tenzija.

ŠPANSKI PREMIJER Pedro Sančez doputovao je u Kijev da se sastane sa predsednikom Volodimirom Zelenskim uoči godišnjice početka rata, saopštila je Sančezova kancelarija.

ČEŠKA VLADA odobrila je dalju isporuku vojne pomoći Ukrajini i nastaviće da šalje opremu iz zaliha, izjavila je danas ministarka odbrane Jana Černočova.

Ona nije saopštila informacije o tome koju konkretnu opremu Češka isporučuje, ali je rekla da je zemlja, iz svojih vojnih rezervi, do sada poslala 38 tenkova, 55 oklopnih vozila, četiri aviona i 13 samohodnih haubica, zajedno sa većim pošiljkama iz privatnog sektora, prenosi Rojters.

AMERIČKA MINISTARKA finansija Dženet Jelen izjavila je danas u Indiji, uoči sastanka lidera G20, da SAD spremaju dodatnih 10 milijardi dolara ekonomske pomoći Ukrajini u narednim nedeljama.

Ona je ponovila pozive za povećanje finansijske podrške Ukrajini kako bi joj se pomoglo tokom rata sa Rusijom, koji je počeo pre godinu dana, prenosi Rojters.

MINISTAR SPOLJNIH poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na zasedanju Generalne skupštine UN poručio je da uz međunarodnu podršku, Ukrajina može da povrati svoj teritorijalni integritet i poštovanje Povelje UN, što će obeshrabriti Rusiju i druge agresore da napadaju druge zemlje.

Prvog dana dvodnevnog zasedanja povodom godišnjice ruske invazije, u sredu, Kuleba je predstavio rezoluciju kojom poziva na mir i povlačenje Moskve, prenosi Ukrinform.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.