U trendu

SAD: Tramp potpisao zakon o pomoći nezaposlenima

VAŠINGTON, 28.decembar (Tanjugh) – Predsednik Donald Tramp potpisao je zakon koji obuhvata paket pomoći za saniranje posledica pandemije i budžet za vladu u ukupnom iznosu od 2,3 hiljade milijardi dolara.

Zakonom je predviđeno izdvajanje 900 milijardi dolara za pomoć ugroženima tokom pandemije i 1,4 hiljade milijardi dolara za finansiranje vladinih službi do septembra naredne godine.

Tramp je odustao od pretnje da će blokirati zakon i ipak ga potpisao pa je tako obnovljena pomoć za milione nezaposlenih Amerikanca i sprečeno zatvaranje vladinih službi u večeras u ponoć, preneo je AP.

Nekoliko članova Kongresa optužilo je Trampa i zatražilo da odmah potpiše zakonski predlog već usvojen u američkom Kongresu.

“Ovo što predsednik sada radi je veoma okrutno. Veliki broj ljudi pati zbog toga“, poručio je sinoć demokratski senator iz Vermonta Berni Sanders.

Republikanski senator iz Pensilvanije Pet Tumi takođe je rekao da bi Tramp trebalo da potpiše zakonski predlog, pa da naknadno zatraži da se odobri dodatna pomoć.

“Sada imamo predlog u čijem utvrđivanju je učestovala i njegova administracija. Mislim da bi to trebalo da završimo“, rekao je Tumi.

Zakon o pomoći zbog pandemije i budžetu za vladu usvojen je ubedljivom većinom glasova u oba doma Kongresa, nakon što je Bela kuća uverila republikanske lidere da će Tramp da ga podrži.

Umesto toga, predsednik je tražio da se predlog izmeni i poveća predviđeni iznos jednokratne novčane pomoći za Amerikance sa 600 na 2.000 dolara, prenosi GA.

Još nije poznato zašto je Tramp promenio mišljenje i na kraju ipak potpisao zakon, ali indikativno je da su republikanci u Predstavničkom domu uoči božićnih praznika blokirali povećanje pomoći.

Istovremeno, demokrate obećavaju dodatnu pomoć kada novoizabrani predsednik Džo Bajden preuzme dužnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.