SAD traže moratorijum na gasovod Severni tok 2

SAD traže od Nemačke i Evropske unije da uvedu „moratorijum“ na izgradnju gasovoda Severni tok 2 koji je, prema njima, „političko sredstvo Kremlja“, rekla je danas američka ambasadorka u Berlinu.

„Trenutak je došao za Nemačku i EU da uvedu moratorijum na izgradnju gasovoda“, upozorila je ambasadorka Robin Kinvil u izjavi za ekonomski dnevnik Handelsblat.

Radovi na završetku izgradnje gasovoda koji povezuje Rusiju i Nemačku, prekinuti  gotovo godinu dana zbog pretnje američkim sankcijama, treba da se nastave ovog vikenda.

Ostalo je još da se izgradi samo nekoliko kilometara u Baltičkom moru kod Nemačke.

Prema Kinvil, koja je vršilac dužnosti ambasadora od juna, „moratorijum“ bi pokazao da Evropa više ne toleriše nastavak „ruskog zloćudnog ponašanja“.

„Taj gasovod nije samo ekonomski projekt već takodje politička alatka Kremlja da se zaobidje Ukrajina i podeli Evropa“, upozorila je ona.

Severni tok 2, koji je prvobitno trebalo da bude pušten u rad početkom 2020, treba da duplira kapacitete isporuke ruskog gasa gasovodom Severni tok 1, koji je u funkciji od 2012, i da garantuje bezbedno snabdevanje zapadne Evrope preko Baltičkog mora.   

Severnim tokom dva, vrednim 11 milijardi dolara, upravlja ruski Gasprom, a polovinu sredstava obezbedilo je pet evropskih kompanija: OMV, Vinteršal, Uniper, Šel i Engi.

Gasovod je u Evropi osudilo više zemalja medju kojima Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje.

Medjutim, protiv tog projekta se prvenstveno bore SAD, a predsednik Donald Tramp je rekao 2018. da bi on mogao da učini Nemačku „zatočenicom“ Moskve.

U SAD se i demokrate i republikanci zalažu za donošenje zakona kojim bi se pooštrile sankcije protiv Severnog toka 2.

Novoizabrani predsednik Džo Bajden pridružio se Trampu u protivljenju izgradnje gasovoda koji će osigurati dotok ruskog gasa u Nemačku, ostavljajući malo nade da će njegovom inauguracijom u januaru to pitanje biti odbačeno, preneo je ranije ove nedelje Radio slobodna Evropa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.