U trendu

SAD traže suspenziju Rusije iz Saveta UN za Ljudska prava

BUKUREŠT – Sjedinjene Države će tražiti od Generalne skupštine UN da suspenduje Rusiju iz Saveta za ljudska prava, izjavila je danas američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama, nakon što je Ukrajina optužila ruske trupe za zločin nad civilima u ukrajinskom gradu Buča.

Dvotrećinskom većinom 193-člane Generalne skupštine u Njujorku može se suspendovati Rusija zbog upornog činjenja grubih i sistematskih kršenja ljudskih prava, prenosi Rojters.

„Učešće Rusije u Savetu za ljudska prava je farsa. To je pogrešno, zbog čega verujemo da je vreme da Generalna skupština UN glasa i ukloni Rusiju iz tog tela“, rekla je američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild tokom posete Rumuniji i izrazila želju da se o tome glasa još ove nedelje.

Zvanični Kijev je najavio da će iskoristiti sve „dostupne mehanizme UN“ za prikupljanje dokaza o ruskim zločinima u Ukrajini.

„Nema mesta za Rusiju u Savetu UN za ljudska prava“, poručio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Otkako je 24. februara počela ruska invazija na Ukrajinu, Generalna skupština UN je sa 140 glasova „za“ usvojila dve rezolucije koje osuđuju Rusiju, dok Moskva ponavlja da sprovodi „specijalnu vojnu operaciju“ s ciljem da demilitarizuje Ukrajinu

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.